csütörtök 24. szeptember 2020

Kapjon új ötletet

 


Ifjúság-

és családpolitika
befektetés a jövőbe?

DANI POZO

gyökereink:
A KERESZTÉNY TÁRSADALMI TANÍTÁS
 • Prof. Annemie Dillen

   

  Fenntartható kapcsolatok


  A családi életről szóló katolikus társadalmi tanítás hangsúlyozza a családok szerepét, amelyet a társadalomban és az egyházban töltenek be, különösen az élet szolgálatában, a család mindenegyes tagjára vonatkozóan a közösség szerepét (vö. Familiaris consortio , no. 17). Ezért különösen fontos az erős házasság, mint a család stabil alapja. Az Európai Uniónak szerepet kell játszania a fenntartható kapcsolatok ösztönzésében, többek között a házasságok támogatása, a házassági és kapcsolati tanácsadás révén és a különböző oktatási tevékenységeken keresztül.

   

  Katolikus szempontból azt mondhatjuk, hogy a férfiak és a nők hivatása kettős: családi életben, mint partnerek és szülők, és a világban, mint munkavállalók (fizetett vagy önkéntes). Nagyon fontosak az olyan politikai intézkedések, amelyek lehetővé teszik, hogy az emberek dolgozzanak, különösen a fiatal felnőttek, ami megakadályozza a munkanélküliséget, nem csak anyagi okok miatt, hiszen ez által tartják fenn magukat és családjukat az emberek, hanem azért is, mert a munka alapvető az emberi méltóság megalapozásához. Tekintettel arra, hogy a fiatalok általában szeretnének hozzájárulni a családi élethez (a szüleik tisztelete miatt), nagyon fontos, hogy munkát találjanak.

   

  Olvasson tovább

   

   

   

  "The first and fundamental structure for "human ecology" is the family, in which man receives his first formative ideas about truth and goodness (...)". Pope John Paul II (Centesimus annus, 39)

   

   

  "By virtue of this principle (of subsidiarity), the State cannot and must not take away from families the functions that they can just as well perform on their own or in free associations (...)". Pope John Paul II (Familiaris consortio, 45)

   

  Every marriage has difficult moments. But these experiences of the Cross can make the path of love even stronger.

   

   

   

 • Prof. Annemie Dillen

   

  A gyermekek méltósága


  Katolikus szempontból, a gyermekek és fiatalok emberi méltóságát tiszteletben kell tartani, és a politikai döntéseknél viszonyítási pontnak kellene tekinteni. A katolikus tanítás jól ismert a meg nem született gyermekek védelméről, de a gyermekek és fiatalok emberi méltóságát és a szüleikhez való viszonyát gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig ennek központi helyen kellene lennie. Ebben a tekintetben Familiaris consortio no 26. megállapítja, hogy "A családban, mint személyek közösségében igen nagy gondot kell fordítani a gyermekre azáltal, hogy tiszteletben tartják személyi méltóságát, nagyra becsülik, és nemes akarattal oltalmazzák jogait.

   

  Ezt minden gyermekről el kell mondanunk, de annál inkább hangsúlyoznunk kell, minél kisebb a gyermek, minél több segítségre szorul, illetve beteg vagy fogyatékkal elő.

   

   Olvasson tovább

   

   

   

  "In the family (...) special attention must be devoted to the children by developing a profound esteem for their personal dignity, and a great respect and generous concern for their rights". Pope John Paul II (Familiaris consortio, 26)

   

   

  "The right of parents to choose an education in conformity with their religious faith must be absolutely guaranteed". Pope John Paul II (Familiaris consortio, 40)

   

  Dear young people, the Church expects great things of you and your generosity. Don’t be afraid to aim high.

   

   

   

   

valósítsuk meg:
A KERESZTÉNY SZERVEZETEK JAVASLATAI
TOVÁBBI JAVASLATOK

Az európai katolikus ifjúsági munka és felnőttképzés hivatala

Valamennyi oktatási szolgáltatás kizárása - beleértve a nem formális oktatást – a TTIP-ből és a TiSA-ból.

European office for Catholic youth work and adult education

Further develop the programme Erasmus+

European office for Catholic youth work and adult education

Social inclusion and integration of refugees into the labour market

JOC Europe

 

Alaptalan határozott idejű munkaszerződések betiltása fiatalok számára.

Katolikus Munkásmozgalom (KAB)

 

Küzdelem a fiatalok munkanélkülisége ellen, helyet adva az Ifjúsági Garanciának.

FEECA

 

A felnőttképzés holisztikus és tágabb megközelítése szükséges Európában.

Don Bosco International

 

Minőségi oktatás garantálása mindenkinek.

FIMCAP

 

Az uniós Vízumkódexhez Felülvizsgálta a fiatalok mobilitásának ösztönzése érdekében.

Caritas Europa

 

Meg kell erősíteni az „inkluzív növekedés" elemeit az Európa 2020 Stratégiában.

http://www.theeuropeexperience.eu/