Thursday 24. September 2020

What can the EU do?

- Mit tehet az EU? -

 

Az EU a fenntartható fejlődésre a környezetvédelem, a mezőgazdaság és az energia területére, valamint a fogyasztó- és egészségvédelem területén végzett befektetésekkel hat.

 

A környezetvédelem területén az uniós fellépés középpontjában Európa természeti erőforrásainak védelme áll, valamint a lakosságot és az ipart környezetbarát megközelítésre és az erőforrások gondosabb felhasználására ösztönzi. Az EU környezetvédelmi napirendjének egy másik fontos eleme az éghajlatváltozás elleni küzdelem. 2020-ra az EU kitűzte magának a kötelező célt, hogy az 1990-es szinthez képest legalább 20%-kal csökkentse az üvegházhatású gázok kibocsátását.

 

A fenntarthatóság is egyre inkább beépül más szakpolitikai területekbe, mint pl. az Energia, ahol az EU célja, hogy 2020-ig 20%-ra emelje a megújuló forrásokból származó energiafogyasztás részesedését és 20%-kal csökkentse az EU energia fogyasztását olyan intézkedések elfogadásával, amelyek célja az energiahatékonyság növelése, és a biztonságos és fenntartható energiaellátás biztosítása.

 

A fenntarthatóság az EU politikáinak a vezérelve a halászat és mezőgazdaság területén is. Az utóbbiban, az EU a Közös Agrárpolitikát működteti (KAP), amely a gazdákat árgaranciával és közvetlen kifizetésekkel támogatja.

 

Ami a fogyasztó- és egészségvédelem területén az EU felelősségét illeti, az EU az élelmiszerekre magas szintű minőségi és biztonsági előírásokat határoz meg, szigorú ellenőrzési mechanizmusok kíséretében. Az EU egészségügyi figyelmeztetésekre, a betegségek megelőzésére, az emberi egészséget károsító szennyező források mérséklése fókuszál, és összehangolja a Nemzeti Egészségügyi Stratégiákat. A demográfiai változásokra tekintettel, az EU igyekszik biztosítani az idősek jólétét és méltóságát azáltal, hogy a tagállamok együttműködése révén az egészségügyi és szociális rendszereket fenntarthatóbbá és hatékonyabbá teszi.

 

Mindezen a szakpolitikai területen, hogy céljait elérje, az EU ösztönzi és támogatást nyújt a Kutatás és az Innováció érdekében. A Horizont 2020-ra, az uniós kutatási és innovációs programra 7 év alatt (2014-2020) közel 80 milliárd euró a rendelkezésre álló finanszírozás. Ez a pénzügyi eszköz hajtja végre az EU Innovatív Unió kezdeményezését, mely korunk legnagyobb kihívásaival foglalkozik: az energia, az élelmiszer-biztonság, az éghajlatváltozás és a népesség öregedése.

 

        

 

http://www.theeuropeexperience.eu/